Tesne po smrti pápeža Jána Pavla II. 2. apríla 2005 sa na námestí sv. Petra rozozvučal chorál „Santo subito! Santo subito!“, a pritom bolo cítiť v dave akési potešenie. Počas všetkých tých udalostí, ktoré boli súčasťou pochovávania pápeža, neustále znel. Medzitým sa na juhu Francúzska nedarí sestre Marii Simon-Pierre vyhrať boj s Parkinsonovou chorobou. Už nejakú dobu pred smrťou Jána Pavla II. bolo sledovanie pápežových posledných chvíľ v televízii pre ňu čoraz ťažšie. “Videla som sa,” spomína, “ a videla som svoju budúcnosť.” 

Keď Parkinsonova choroba zasiahne jedinca, ktorý má šesťdesiat alebo sedemdesiat rokov, choroba sa často šíri pomaly. Simon-Pierre bola pravdepodobne chorá už na začiatku svojich tridsiatych rokov. U mladších ľudí sa Parkinsonova choroba môže rozšíriť veľmi rýchlo. Po diagnóze urobila, čo bolo v jej silách, aby pokračovala vo svojej práci v pôrodnici. Ale predtým, než pápež zomrel, chvenia, ktoré spôsobovali problémy s ovládaním pohybov rúk, ju prinútili vzdať sa manipulácie s krehkými novorodencami a namiesto toho bola nútená pracovať v administratíve. Aby toho nebolo málo, pridala sa vyčerpanosť a k tomu bol spánok pre ňu čoraz viac ťažší.

Keď pápež Benedikt odmietol otvoriť kauzu blahorečenia 13. mája, komunita malých sestier katolíckeho materstva sa okamžite spojila a požiadala Jána Pavla II., aby prosil Boha o zázrak pre sestru Marie Simon-Pierre. Ženy viery a medicíny sa vrúcne modlili v silnej nádeji. Pripojila sa aj ich jediná zahraničná misia v africkom Senegale.

No stav sestry Marie Simon sa výrazne zhoršil. 1. júna po dvoch mesiacoch od smrti Jána Pavla II. už nedokázala ďalej fungovať. Bolesť bola neznesiteľná. Bojom bol pre ňu dokonca aj státie na nohách. Chôdza, kľačanie a vedenie vozidla boli strašne ťažké, všetko ju obmedzovalo – tvár, ruky, paže a ďalšie časti na jej ľavej strane, všetko jej stuhlo, keď svaly ochabli. Jej celá ľavá ruka bola teraz zvesená, akoby zostala bez života.

To popoludnie sa utiahla do kancelárie svojej nadriadenej sestry Marie Thomas Fabré, pôrodnej asistentky, ktorá slúžila v kongregácii ako jeden z jej lídrov. Trpiaca sestra požiadala o povolenie vzdať sa svojej profesie. Sestra Thomas nie celkom pochopila zhoršenie, ktoré priniesli so sebou posledné dva mesiace, no myslela si, že povzbudí nádej a vieru svojej mladšej zverenkyne a pripomenula jej, že komunita ju v auguste pošle do liečebnej svätyne v Lurdoch. Zároveň ju požiadala, aby v práci zostala, až dokým tam nepôjde. Keď sa sestra Simon-Pierre pokúsila vysvetliť stav svojich rúk, sestra Thomas ju vyzvala, aby rukou napísala meno Jána Pavla II.

Keď sa pozrela na noviny, zasiahlo ju, aký zlý bol stav sestry. Pozerali sa jedna na druhú a potom jednoducho mlčky sedeli a modlili sa. Sestra Thomas spomína: „Pamätám si, ako sme v tej chvíli sedeli, modlili sa a premýšľali, že sme vyskúšali všetko (z lekárskeho hľadiska) a že sme dosiahli koniec. Modlila som sa: ‘Pane, jediná zostávajúca vec je zázrak!’ Takto som vyjadrila svoje myšlienky.

Predtým, než sa Simon-Pierre odtrmácala s námahou von z kancelárie, jej predstavená zvolala sama od seba: “Ján Pavol ešte nepovedal svoje posledné slovo.“ Nemala tušenie, aká to bola pravda!

O niekoľko hodín neskôr sama vo svojej izbe, niekde medzi 9:30 a 21:45 hod. hovorí Simon-Pierre: „Zdá sa mi, že niečo v mojom srdci mi vraví: ‘Vezmi pero a píš.’“ A tak aj urobila. Pero preskočilo po stránke a pred jej očami bol jej rukopis jasný, úplne čitateľný a normálny. Plná vzrušenia ani nevnímala to, čo sa jej stalo dva mesiace po tom, čo Ján Pavol II. zomrel na svoju chorobu. Udalosť tak výrazná a jednoducho príliš veľká na to, aby ju pohltila, pokračovala vo svojej rutine, išla do postele. Ale o 4:30 ráno sa prebudila. Najprv bola v prekvapená, že skutočne spala. Rána, keď vstávala stuhnutá a unavená po slabom spánku boli zvyčajne „veľmi ťažké“, ale nie toto ráno. Spomína si: “Vstala som úplne pri živote. Necítila som žiadnu bolesť, stuhnutosť, nič.” Dokonca aj o svojom vnútri povedala, že sa cítila úplne inak. Bez problémov sa obliekla a vrhla sa pred Ježišom k svätostánku. Naplnená vďakyvzdávaním za zmeny v jej tele strávila asi hodinu z vďačnosti a radosti za to, čo neskôr opísala ako znovuzrodenie. Potom šla do komunitnej kaplnky a pripojila sa k svojej komunite na omši. Ona – ktorá už dlho nebola schopná stáť tak pevne, sa prihlásila na čítanie Písma. Až keď počas omše prijala Ježiša v premenom chlebe, povedala v jednom rozhovore, že vtedy konečne dokázala prejsť za tieň pochybností a povedala, že už nemá Parkinsonovu chorobu.

Simon-Pierre z nejakého dôvodu povzbudená pokojom a radosťou z prijímania sa vrátila do svojej izby tak ako každý deň, aby si vzala ranné lieky. Vždy jej spôsobovali nevoľnosť a sťažili jej chuť do jedla, takže jej váha v priebehu času poklesla. Napoludnie sa ale rozhodla prestať užívať lieky a všimla si, že jedlo dokázala zjesť normálne. Neskôr toho dňa sestra Thomas hovorí, že sa stretla so sestrou Simon-Pierre, ktorú zavolala, lebo ju chcela vidieť „hneď“ na chodbe. Simon-Pierre nadšene zdieľala svoje uzdravenie. Predložila správu, ktorú napísala.

Teraz bol rad na sestre Thomas, aby to celé prijala. Hlboko otrasená nerozumela tomu, čo sa deje a ani rukou písanému dokumentu pred ňou. Simon-Pierre trvala na tom, že je uzdravená, no jej zdesená nadriadená sa pýtala: „Ako to, že si uzdravená?“ Sestra Simon-Piere sa chcela ponáhľať a rozpovedať všetko nadriadenej matke Marie Marc. 

Nasledujúci deň sa o tom dozvedela matka predstavená Marie Marc. Čakala na návštevu Marie Simon-Pierre u svojho neurológa. Bolo to siedme, pravidelne naplánované vyšetrenie. Keď vstúpila, nedostatok Parkinsonových príznakov bol tak pozoruhodný, že lekár vyhlásil: „Čo ste robili? Zdvojnásobujete svoj dopamín?“ Sestra naopak odpovedala, že neberie žiadne lieky (a to sú už štyri dni). Keď povedala lekárovi, čo Boh urobil na základe prosby o príhovornú modlitbu skrze Jána Pavla II., bol šokovaný a zostal úplne bez reči. Jeho vyšetrenie však potvrdilo, že jeho bývalá pacientka nemala žiadne príznaky Parkinsonovej choroby. No objednal ju znova o niekoľko týždňov a neskôr o niekoľko mesiacov, aby potvrdil toto tvrdenie.

Pri návšteve sa matka Marie Marc radila so samotným neurológom. Večer všetko rozpovedala v komunite. Vzhľadom na správy (aj keď sa vyžadovalo, aby si ich nateraz ponechali pre seba), sestry nadšene prešli k chválam a vďakyvzdávaniu Bohu a jeho prosiacemu služobníkovi, pretože obdivovali uzdravenie svojej nevyliečiteľne chorej sestry.

Ďalej predstavená matka nahlásila zázrak postulátorovi kauzy Jána Pavla II. Slawomirovi Oderovi. Požiadala miestneho biskupa, arcibiskupa Clauda Feidta z diecézy Aix-en-Provence, aby všetko prešetril. Na základe štandardných postupov v týchto veciach Feidt zriaďuje osobitnú komisiu vedenú otcom Luc-Marie Lalanneom. Dôkladné vyšetrenie zahŕňalo odborníka neurológa, ktorý kládol otázky. Medzi zúčastnené strany patrili ďalší neurológovia, profesori neurológie, neuropsychiatri, psychiater a dokonca aj odborník na písanie rukou, pretože rukopis je dôležitým ukazovateľom Parkinsonovej choroby. Rolu zohrávali aj teológovia a právnici a kanonici. 

Trvalo to rok, počas ktorého skúmali telo, myseľ a dušu sestry Simon-Pierre. Nakoniec bol rozsudok priaznivý. Uzdravenie sestry Marie Simon-Pierreovej sa stáva jedným z tých nevysvetliteľných zázrakov.

Sestra Marie Simon-Pierre, ktorá má teraz 46 rokov a pracuje v malej nemocnici v Paríži, sa objavila na verejnosti ako dôkaz zázraku k blahorečeniu. Urobila rozhovory pred televíznymi kamerami a na tlačovej konferencii s arcibiskupom Feidtom dobrovoľne priznala: „Som vyliečená. Je to dielo Božie, na príhovor pápeža Jána Pavla II.

Pod tlakom tlače, aby potvrdila, že uzdravenie je zázrak, hovorí na príklade muža, ktorého Ježiš vyliečil: „Bola som chorá a teraz som uzdravená. (Jn 9,25). Som uzdravená, ale je vecou Cirkvi, aby povedala, či to bol zázrak alebo nie.

Ona a arcibiskup sa nachádzajú v Ríme toho roku 2. apríla. Je to druhé výročie úmrtia Jána Pavla II. a pápež Benedikt slávi omšu pri tejto príležitosti. Je to tiež druhé výročie jej uzdravenia. Arcibiskup Feidt formálne doručuje Kongregácii pre kauzy svätých zistenie jeho komisie. Arcibiskup a ošetrovateľka sa tiež zúčastňujú obradov, ktoré sa označujú ako deň, keď bola kauza Jána Pavla II. Benediktom urýchlená. Končí sa diecézne vyšetrovanie a výsledok je formálne zaslaný s priaznivými nálezmi do Vatikánu na vyšetrenie na tejto úrovni.

Muž s Božím uchom

Od okamihu jeho smrti, akoby inštinktívne sa ľudia po celom svete – a rozhodne nie len katolíci – začali obracať k Jánovi Pavlovi II. ako k človeku, ktorý určite musí byť mužom s Božím uchom.

Postulátor Slawomir Oder, muž formálne zodpovedný za kauzu Jána Pavla II., bol podľa svojich slov „zaplavený e-mailmi a listami – približne 80 – 100 denne. Posielali ich priamo do Ríma v obálkach rôznych tvarov a veľkostí. A prichádzali z celého sveta, dokonca aj od neveriacich.“ Ich autori oznamovali najrôznejšie dobrá vrátane uzdravení. Po diecéznom vyšetrovaní prišli aj správy od biskupov o zázrakoch, ktoré boli vykonané v mene sestry Marie Simon-Pierre. Do roku 2007 bolo z rôznych zdrojov veľa uzdravení, ktoré vyzerali pravdivo.

Prípad sestry Marie Simon-Pierre mohol byť len jedným z príkladov obrovského množstva. Avšak správa Matky Marie Marcovej z nejakého dôvodu Slawomira Odera zaujala. Možno preto, že je to Parkinsonova choroba? Možno preto, že ju predložila skôr predstavená matka ako biskup, alebo iba niekto iný? V každom prípade sa na to pozrel miestny biskup ešte predtým, než tak urobil.

Keďže prebiehalo vyšetrovanie lekárskej komisie Kongregácie pre kauzy svätých, v tlači sa objavil nával odporu voči uzdraveniu Marie Simon. Vyzeralo to asi takto: Parkinsonova choroba je nevyliečiteľná. Ak bola vyliečená, nemala by mať Parkinsonovu chorobu. Keďže bola uzdravená, mala isto nejaké neurologické ochorenie, ktoré sa dalo vyliečiť. Ignoruje sa, že jej úplné okamžité vyliečenie pokročilej neurologickej poruchy nebolo zjavne také, aby jej bolo možné pripísať lekársky zásah bez ohľadu na to, aké neurologické ochorenie mala – a čo je dôležitejšie, diagnóza Parkinsonovej choroby u sestry bola dobre preukázaná.

Raz sa jej kňaz v televízii spýtal, či sa toho všetkého bojí, a pripomenul jej milión a pol divákov. Sestra, ktorá sa zúčastnila televízneho rozhovoru s týmto kňazom chcela, aby si ľudia uvedomili, že zázraky sa skutočne dejú. Okamžite odpovedá: „Mala som dojem, akoby ma anjeli unášali. Cítila som sa veľmi ľahko.“ Pokračovala slovami, že prináša na oltár všetkých chorých, ktorí sa dožadujú modlitieb jej kongregácie. 

Zázraky ovplyvňujú príjemcu, telo, myseľ i dušu. Francúzska zdravotná sestra, ktorá dnes opäť spolupracuje s matkami v ťažkom tehotenstve a stará sa o deti narodené s problémami, bola človekom viery prinajmenšom od doby, keď sa v dospievaní darovala Bohu v maximálnej možnej miere. Keď sa jej potom zvedavý kňaz pýtal, čo je iné v jej živote po zázraku, už nehovorí o svojich obnovených fyzických schopnostiach. Namiesto svojej skúsenosti hovorí o „veľkom vnútornom pokoji a radosti. Môj duchovný život sa úplne zmenil. Mohla by povedať viac, ale dobrovoľne ponúka iba jeden príklad: „Eucharistická adorácia (byť s Ježišom pri svätostánku) je v mojom živote veľmi mocný moment.“ A nakoniec hovorí, že verí, že má väčší súcit s chorými a trpiacimi. Priznáva, že dostáva listy od Američanov, ktorí ju prosia o modlitbu, a prostredníctvom tlmočníka vyjadruje svoju túžbu osloviť týchto ľudí. Zázrak nie je nikdy len pre jednotlivca, ktorý ho prijíma. Tento Boží čin umožnil blahorečenie Jána Pavla II. Sestra Marie Thomas Fabré poskytla kongregácii nové povzbudenie. Osemdesiatosemročné zhromaždenie založené v roku 1930 vždy fungovalo na princípe, že každý ľudský život je vzácny, dokonca aj ten, ktorý môže žiť s obmedzeniami a zdravotným postihnutím.

V čase, keď mnohí nesúhlasia s tým, že celý život si zaslúži obranu, sa potvrdzovanie životnej hodnoty stáva ťažším. O tomto zázraku hovorí: „Ján Pavol II. zhliadol na našu malú komunitu a dal nám odvahu pokračovať.” Sestra Marie Thomas aj sestra Marie Simon-Pierre veria, že Ján Pavol II. je skutočne prítomný v ich zhromaždení a poukazuje na jednu vec – na pocit, ktorý mali všetci, keď ticho sedeli v modlitbe, keď to vyzeralo veľmi zle.

Okrem toho sa niektorým z nás zdá vhodné, že sestra Marie Simon-Pierre bola vyliečená súcitnými modlitbami mŕtveho pápeža za niekoho, kto tento stav poznal veľmi dobre, a Boh obdaroval nielen Marie Simon-Pierre, ale aj Jána Pavla II. To, že sa mu obzvlášť páčilo pomôcť človeku s Parkinsonovou chorobou, sa zdá byť úplne opodstatnené.

Tip na knihu: Jeho láska ťa uzdraví, Božie uzdravujúce milosrdenstvoPríď a uzdrav nás!. Knihy si môžete zakúpiť na stránke Zachej.sk.