Potrebujeme:

  • 4 filety z tresky
  • 2 malé cukety
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 červená cibuľa
  • 2 stonky zeleru
  • 40 g masla
  • 1 liter vody
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 300 g rybacieho mäsa
  • trocha oleja
  • 1 polievková lyžica bio špaldovej múky
  • bylinková soľ svätej Hildegardy
  • 25 g nakladaného zázvoru
  • 1 malý pohár bieleho suchého vína

Postup:

  1. Pripravte si rybaciu šťavu tak, že do 1 litra studenej vody pridáte cibuľu, mrkvu, rybacie mäso, tymián, bobkový list a nakladaný zázvor.
  2. Varte najmenej 30 minút.
  3. Potom vývar preceďte cez sitko a pokračujte vo varení, kým sa jeho objem nezmenší o polovicu. Potrvá to v závislosti od teploty 10 až 20 minút.
  4. Medzitým si na panvici na masle pripravte tresku a zeleninu nakrájajte pomocou škrabky na pásiky.
  5. Zeleninu uvarte al dente (tak, aby zostala jemne chrumkavá).
  6. V hrnci s hrubým dnom pripravte zápražku z oleja a múky, zalejte ju bielym vínom a rybacou šťavou a miešajte do zhustnutia.
  7. Jedlo môžete podávať s vareným špaldovým zrnom.

Tip svätej Hildegardy: Zápražku si pripravíte vždy z nejakého tuku (oleja, masla či masti). Tuk zohrejete v hrnci a naraz doň vsypete múku, pričom rýchlo miešate drevenou vareškou. Vytvorí sa akési cesto, na ktoré naraz vylejete tekutinu, v našom prípade rybaciu šťavu, a metličkou svižne miešate, aby sa nevytvorili hrudky.

Dobrú chuť!

Tento a ďalšie recepty nájdete v knihe Kuchyňa svätej Hildegardy, ktorú si môžete kúpiť na Zachej.sk.